fbpx

Join the authentic business club – waar authenticiteit en ondernemerschap samenkomt

Ondernemen door dichtbij jezelf te blijven. Jij vormt de basis van jouw succes! The AuthenticLabel - Authentiek ondernemerschap, authentieke marketing en persoonlijke ontwikkeling

Jezelf afkeuren vergroot het negatieve zelfbeeld

Inhoudsopgave

Jezelf afkeuren vergroot het negatieve zelfbeeld

Inhoudsopgave

Heel jouw geluk in 5 stappen | Activeer jouw zelfhelingsvermogen, omarm jouw authentieke label en laat familiepatronen los | intuïtie | authentiek leven | authentiek ondernemen | ondernemen op jouw manier | zelfheling | persoonlijke ontwikkeling | persoonlijke groei

Of je nou bewust bent of niet we observeren en (be-/ver)oordelen de hele dag door. Of het nou over onszelf gaat of over een ander; het is een constante stroom die maar niet lijkt te stoppen. En dat klopt. Het oordelen hoort bij het verstand. Het heeft het nodig om situaties, gedrag etc. in een hokje te kunnen plaatsen, zodat het weet waar het aantoe is. Als je je bewustzijn traint, wordt het wel steeds makkelijker om je echt bewust te zijn van deze stroom aan oordelen (dat noemen we het ego). In plaats van je dan nog te identificeren met de stroom, merk je de oordelen op. Je ziet ze en vervolgens laat je ze gewoon aan je voorbij gaan. Als je dit kunt, ben je bij de fase van “ontwaken” terechtgekomen. Dan heb je de identificatie met het ego losgelaten en kun je observeren, er met liefde naar kijken en het vervolgens een plekje geven of weer loslaten. Voor velen klinkt dit misschien als een onbegonnen zaak, maar door het te trainen, is dit voor iedereen mogelijk. Ook voor jou! In dit artikel help ik je daar al een beetje mee op weg.

Afkeuren gebeurt de hele dag

Oordelen en afkeuren doet ons verstand de hele dag door. Het is onderdeel van het ego dat maar al te graag het gevoel krijgt dat het beter is dan wie dan ook. Door iemand in het hokje “dik” of “dom” te plaatsen, voelt het ego zich direct beter. Het zegt nog net niet: “Ik ben beter dan dat jij bent, want ik wist dit antwoord wel” of “ik pas wel in maat m”. Ook geeft het een bepaalde schijnveiligheid. Door iets, iemand of een situatie te labellen als goed of fout, weet het ego waar het aan toe is en welk masker het moet gaan opzetten. Het zijn labels bedacht door mensen, want als je echt teruggaat naar de basis van alles in dit leven, dan is er geen goed of fout. Het zijn concepten die net als bepaalde regels, overtuigingen en gedachtes bedacht zijn door mensen.

Jij als persoonlijk slachtoffer van het ego

Het blijft echter niet alleen daarbij. Het ego is er ook een kei in geworden om niet alleen buitenstaanders, maar ook jijzelf, waar het ego onderdeel van is de grond in te werken. Dit doet het door te oordelen over ons eigen gedrag, gedachtegangen en emoties. Het oordeelt, zodra we iets doen wat buiten de verwachte patronen vallen. Voel maar eens voor jezelf: wat zou het stemmetje zeggen als je morgenochtend niet naar werk zou gaan, zoals ieder ander, maar er voor zou kiezen om lekker een koffie te gaan drinken in een leuke koffiebar? Grote kans dat je direct voelt dat dit niet goed is, want je doet niet wat heel Nederland doet. Je keurt het af. Of hoe voelt het voor je als je je eens zo voorstellen dat je per ongeluk je telefoon laat vallen en het scherm volledig naar de gruzelementen is? Waarschijnlijk neem je het jezelf ontzettend kwalijk, terwijl jij dit ook niet opzettelijk deed.

Oordelen door aangeleerde overtuigingen

Deze oordelen komen ook weer voort uit overtuigingen, patronen, ideeën, gedachtes, normen en waarden die wij van jongs af aan hebben meegekregen. Het zijn de soortgelijke labels als “goed” en “fout”: dit hoort wel en dit hoort niet. Stel dat je als kind je vader of moeder bijvoorbeeld iets zag laten vallen en die werden heel erg kwaad op zichzelf, dan is er een grote kans dat jij dit nu als volwassene net zo doet. Het is eigenlijk niet meer dan dat. Ik hoor mensen in mijn omgeving wel eens zeggen dat je nooit niet zult oordelen, want het is een stuk van onze natuur. Echter, er is wel degelijk een manier om hier aan te werken, zodat je ego alleen zult laten oordelen wanneer dat de bedoeling is. Dat is namelijk het grootste probleem. Het ego is iets wat al eeuwen in ons zit. Het is onderdeel van het lichaam. Daarom mogen we het ook niet volledig afwijzen en zul je er ook niet helemaal vanaf kunnen komen.

Echter, wat wel zo is, is dat het ego volledig uit zijn proportie geschoten is. Vroeger was het ego er als beschermingsmechanisme en moest het voor ons beoordelen of situaties veilig waren of niet. Na het passeren van heel veel eeuwen, is ons ego nog altijd actief, maar hebben we dit beschermingsmechanisme eigenlijk niet meer nodig. Ons leven kent eigenlijk geen dreiging meer, zoals dat vroeger was. Daarom is het ego zich gaan focussen op andere dingen, zoals het oordelen over onszelf en over de mensen om ons heen. Het ego mag er dus gewoon zijn, als het gewoon doet waarvoor het gecreëerd is: alleen bescherming bieden als dat ECHT nodig is. Al het andere kun je loslaten.

Afkeuring als oorzaak van ons negatieve zelfbeeld

Als mensen zijn we dus eigenlijk de hele dag aan het observeren en beoordelen (de een meer dan de ander). Het beoordelen van een situatie geeft het brein rust en overzicht. Door het te plaatsen in een hokje weten we wat we er aan hebben en hoe we het moeten gebruiken. Het is logisch, het zal al eeuwen in ons systeem. Echter, dat een van de 3 G’s (gevoel, gedrag of gedachtes) er is, is één (het hoort bij het verstand), maar het oordeel dat vervolgens over deze gedachtes volgt, is waar ons patroon in zelfafkeuring ontstaat. Daarmee breng je jezelf direct op een gigantische afstand van jouw authentieke kern; daar waar onvoorwaardelijke liefde zich huishoudt. Wat er gebeurt als je jezelf op deze wijze afwijst, is het patroon in stand houden en jouw negatieve zelfbeeld vergroten. Afwijzen is namelijk net zo “negatief” als de gedachte en het bijbehorende zelfbeeld. Je voedt het dus alleen maar.

Liefde is het antwoord

TOCH heb je het bewustzijn, de observatie en het oordelen nodig om te kunnen helen en gedachtes/patronen te kunnen shiften:

Hoe we het vaak doen:
Ik ervaar een gedachte die belemmert. Met mijn bewustzijn observeer ik het, vind ik er iets van en vervolgens gaat hij in het mapje “niet oké – te shiften”.

Hoe het mag:
Ik ervaar een gedachte die belemmert. Met mijn bewustzijn observeer ik het. In plaats van het af te wijzen of af te keuren, laat ik de gedachte er gewoon zijn en geef ik er juist liefde aan! 

Stel dat ik het mezelf steeds kwalijk neem dat ik onzeker ben over een bepaalde situatie. In plaats van te denken: “JA INDERDAAD, ik vind dit heel onprettig, dus ik ga dit NU helen. Dit mag er namelijk niet zijn”, denk ik: “Voel je maar onzeker. Het mag er prima zijn en ik weet nu dat ik er iets mee mag, omdat deze gedachtes constant terugkeren en het mij niet verder helpt.

Ik laat hier de identificatie met de gedachtes achterwegen en geef er juist vanuit bewustzijn liefde aan. De gedachtes creëren het bijbehorende gevoel, maar de grap is: die gedachtes zijn NIET VAN JOU. Het bijbehorende gevoel dus ook niet. Dat is wat Eckhart Tolle altijd mooi omschrijft: de identificatie met de gedachtes die vanuit het verstand je lichaam in geslingerd worden, is wat het EGO vormt. Je identificeert je met iets wat NIET van jou is. Het zegt namelijk niks over de persoon die jij (zonder al deze laagjes) in de kern bent.

Zelfliefde als medicijn

Door het vanuit bewustzijn te observeren en er liefde aan te geven (dus écht vanuit jouw authentieke kern), verliest de gedachte en dus het bijbehorende gevoel zijn kracht, waardoor de heling eigenlijk voor een heel groot deel al plaatsvindt. Het vergroot je gevoel van zelfliefde en het lost een gedachte op. HOE MOOI! En dat gebeurt allemaal in jou.

Het lichaam, het energieveld en je brein zijn zoiets wonderlijks. Vooral als je weet hoe jij ontdekt wie je in werkelijkheid bent, dan valt het ego, de vaak negatieve gedachtes, de slachtofferrol etc. allemaal weg.

Geschreven door:

Inhoudsopgave

Heel jouw geluk in 5 stappen | Activeer jouw zelfhelingsvermogen, omarm jouw authentieke label en laat familiepatronen los | intuïtie | authentiek leven | authentiek ondernemen | ondernemen op jouw manier | zelfheling | persoonlijke ontwikkeling | persoonlijke groei

Ontdek meer artikelen

Ontdek meer artikelen

Heel jouw liefdesleven | Manifesteer ware liefde | Zo ontvang je liefde | Echte liefde zit van binnen | Innerlijk kind heling | waarom heb ik nog geen liefde? | Waar blijft de liefde?

Heel jouw liefdesleven

Liefde, het is een van de meest zwaarbeladen onderwerpen. We verlangen er allemaal naar, maar het daadwerkelijk vinden en ervaren van deze liefde is van een totaal ander niveau. We

Lees verder »
Ondernemen door dichtbij jezelf te blijven. Jij vormt de basis van jouw succesvolle onderneming! The AuthenticLabel - Authentiek ondernemerschap, authentieke marketing en persoonlijke ontwikkeling

KvK: 77863275
BTW: NL003251847B96 

Annemarieke@theauthenticlabel.nl

Copyrights 2024 © The AuthenticLabe | Foto credits: She Radiates & Dian Dillema

GET THE AUTHENTIC MAIL

Wil je maandelijks authentieke inspiratie in je inbox en meer leren over authentiek en energetisch ondernemen? Meld je dan aan voor The AuthenticMail. Hierin deel ik GRATIS meer diepgaande kennis, tips, tricks, informatie, insights en kortingen met je. Er komen toffe dingen aan, dus stay tuned!