[et_pb_section fb_built=”1″ _builder_version=”4.4.3″ custom_padding=”||0px|||”][et_pb_row _builder_version=”4.4.3″][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”4.4.3″][et_pb_text _builder_version=”4.4.3″]

Ondernemen in combinatie met studeren? Hoe dan?!

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section][et_pb_section fb_built=”1″ _builder_version=”4.4.3″ custom_margin=”-21px|||||”][et_pb_row _builder_version=”4.4.3″][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”4.4.3″][et_pb_text _builder_version=”4.4.3″ hover_enabled=”0″]

Ondernemen in combinatie met studeren? Hoe dan?! Het is een vraag die ik regelmatig voorgeschoteld krijg zodra men hoort dat ik naast mijn fulltime master ook nog fulltime onderneemster ben. Vaak volgen dan de vragen: “Vind je dat niet ontzettend zwaar?”. Ik zou liegen als ik zeg dat het een makkie is en ik het met twee vingers in mijn neus weet te managen. Dat is namelijk absoluut niet het geval. Daarentegen heb ik intussen wel voor mezelf bewezen dat het mogelijk is!

Hoe ik ooit begon

Het idee om naast mijn studie te beginnen met een onderneming kwam vrij impulsief. Ik wist al wel voor een langere tijd dat eigen baas zijn mij heerlijk leek! Ik heb natuurlijk net als ieder ander een aantal bijbaantjes gehad. Dankzij deze bijbaantjes werd al gauw duidelijk dat ik het heel vervelend vond om volgens bepaalde regels te moeten handelen. Ook was ik het af en toe niet eens was met bepaalde keuzes op online marketing/social media gebied. Het frustreerde mij dan zo dat ik daar geen enkele invloed op kon uitoefenen. Hoe lekker is het dan dat je alles, maar dan ook echt alles helemaal zelf mag oppakken en uitvoeren! Alles volgens JOUW regels. Het klonk mij in ieder geval als muziek in de oren.

In april 2020 kwam ik steeds meer in aanraking met andere onderneemsters. Dankzij deze fijne gesprekken kreeg ik een gigantische hoeveelheid inspiratie voorgeschoteld. Daardoor heb ik ook niet lang hoeven nadenken voordat ik het online inschrijfformulier van de Kamer van Koophandel invulde. Ik dacht: “Gewoon gaan! Hoe je het allemaal gaat managen zie je later wel weer”. Dus hups, afspraak gemaakt en op 20 april 2020 zette ik mijn handtekening onder mijn eigen onderneming! 

Tips en Tricks

Intussen zijn we ruim een jaar verder en zou ik graag een 4 tips met je willen delen. Deze tips heb ik het afgelopen jaar  toegepast of keihard moeten leren, want ondernemen in combinatie met een fulltime studie (en vaak ook nog een bijbaantje ernaast om je huur te kunnen betalen) is nou eenmaal geen piece of cake. Maar geen zorgen! Want ondernemen is en blijft gewoon fantastisch! Daar komen ze, mijn 4 tips!

 

#1 Moeilijkheidsgraad van de onderneming

Dit klinkt misschien wat vergezocht, maar het is iets wat zeker goed is om van tevoren over na te denken. Hoe snel is jouw product of dienst op te zetten? Hoef je alleen maar een website te bouwen en daarop je diensten duidelijk te beschrijven of zit er een hele technische software achter die compleet gebouwd, getest en constant geoptimaliseerd moet worden? Wanneer je erachter komt dat er hoogstwaarschijnlijk meer tijd in gaat zitten dan je momenteel beschikbaar hebt ga dan eerst eens rustig beginnen met bouwen. Op deze manier voorkom je allerlei extra werkzaamheden waar je tussen het studeren en bouwen door geen tijd voor hebt. Denk hierbij aan belastingen, administratie of misschien zelfs al klanten die alle aandacht van je nodig hebben.

 

#2 Een handig administratiesysteem

Een grote fout die ik gemaakt heb in het begin van mijn onderneming is mijn administratie. Deze hield ik heel slecht bij. Ik ben een creatieveling dus met droge onderwerpen als administratie of belasting maak je mij absoluut niet gelukkig. Sinds het begin van 2021 ben ik begonnen met het gebruik van MoneyBird. Dit is een administratiesysteem geadviseerd door vele ondernemers. Als je net begint met ondernemen mag je dit systeem zelfs 3 maanden gratis gebruiken! Dat is natuurlijk de perfecte gelegenheid om na te gaan of dit systeem ook zo goed voor jou werkt. Dit systeem regelt alles voor je. Tenminste, als je alles natuurlijk goed bijhoudt. Het doen van btw-aangifte is nog nooit zo makkelijk geweest 😉

 

#3 Koop een goede planner

Als je mij een beetje kent is plannen nou niet echt mijn sterkste kant. Ik ben iemand die standaard alles opslaat in ‘t hoofd en dat vervolgens op gevoel gaat uitvoeren. Hele goede timemanagement, al zeg ik het zelf haha. Mocht ik echt overloaded raken of bang zijn dat ik dingen vergeet dan maak ik snel een to do lijstje. Dit is natuurlijk geen doen, vooral niet als je hoopt dat je bedrijf als een trein gaat lopen, dan ben je in no-time het overzicht kwijt.

Kort terug in de tijd

Eind 2020 raakte ik volledig rock bottom toen ik mezelf door dit alles compleet voorbij was gerend. Mijn planningen klopte niet meer, ik werd met de dag chagrijniger en zag nergens de lol meer van in. Ik was er kort gezegd gewoon even helemaal klaar mee. Dit is ook de reden waarom ik deze tips met jou wil delen. Ik wil niet dat jou hetzelfde overkomt zodra je met energie voor 3 begint aan je onderneming en jezelf daarin volledig verliest zoals ik dat heb gedaan. Een goede planning, van te voren dingen goed uitwerken zodat je niet achter de feiten aanloopt zodra je onderneming daadwerkelijk live is en ook tijd maken voor jezelf. Dat zijn cruciale punten als je ondernemen wilt combineren met een fulltime studie.

Een nieuwe start

Ik besloot dat 2021 voor mij een nieuwe start zou worden. Ik zou alles direct vanaf het begin goed gaan bijhouden, noteren en plannen. Ik kocht de nieuwe planner van Sanny Verhoeven. Die gaf mij de ruimte voor een stukje persoonlijke groei en overzicht. Ik kon mijn doelen uitgebreid opschrijven en mijn to do’s dagelijks goed bijhouden.

Plannen is nog altijd niet mijn sterkste kant, maar ik ben heel blij dat de planner er is. Ik verplicht mezelf om elke zondag goed te gaan zitten voor mijn planning van die week, zodat ik zeker weet dat ik overal aan toe kom. Inclusief mezelf.

 

#4 Me-Time

Eigenlijk had dit direct met grote letters op de eerste plaats moeten staan, want zo belangrijk is deze tip. Lieve lezer, het begint allemaal bij jou! Jij bent degene die alles draaiende moet houden en de verantwoordelijkheid moet nemen over jouw studie, onderneming en sociale leven. Het gevaar dat je jezelf voorbij rent en verliest in alle drukte en verantwoordelijkheden ligt standaard op de loer. Pas dus op en neem tussendoor je rust. Plan echt uren vrij waarin je lekker gaat wandelen, gaat sporten of heerlijk even een boek gaat lezen. Alleen op deze manier houd jij voldoende energie over om alle taken te kunnen blijven uitvoeren. Ook blijf je op deze manier voor de mensen om je heen gezellig, ook niet onbelangrijk. Hij staat op punt 4, maar neem deze alsjeblieft heel erg serieus en plaats hem voor jezelf op 1!

 

Nu jij!

Dat waren de punten die ik heel graag met je wilde delen. Ik geniet nog altijd onwijs van de uitdaging om studeren en ondernemen met elkaar te combineren. Twijfel je nog of jij er klaar voor bent? Ga dan bij jezelf na of je van uitdagingen houdt en of je bereid bent om hoe dan ook maximaal te gaan. Ook als je een dagje niet zo lekker in je vel zit. Ik kan het iedereen in ieder geval aanraden! Ik had het nooit anders willen doen.

 

Mocht je eens met mij willen brainstormen of heb je een vraag over ondernemen in combinatie met studeren, neem dan gerust contact met mij op! Dat lijkt me hartstikke leuk! 

Zet hem op! YOU GOT THIS!

 

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section][et_pb_section fb_built=”1″ _builder_version=”4.4.3″][et_pb_row _builder_version=”4.4.3″][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”4.4.3″][et_pb_image src=”https://www.theauthenticlabel.nl/wp-content/uploads/2021/04/IMG_3640-scaled.jpg” _builder_version=”4.4.3″][/et_pb_image][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.